donderdag 30 april 2015

Verlengd weekend...

Een hele rits verlengde weekends komen er aan… en guess what… ik mag elk verlengd weekend op motortrip hip hoi!

Vele van mijn motorvriendinnen zie ik verspreid terug over deze weekends :-)

Mijn eerste trip van de reeks wordt er eentje “old school”, geen gps, gewoon op kaart en buikgevoel naar de overnachtingsplaats.
Ruw weg stippelen we een route uit om de richting te bepalen en de rest doen we op het gevoel.

Heerlijk om mee bezig te zijn, het geeft me toch iets meer voldoening om de weg uit te stippelen en er bewuster mee bezig te zijn dan simpelweg de eindbestemming in te typen op gps en “landelijke wegen” aan te vinken. 
Hoewel we onderweg wel eens zullen moeten terugdraaien of de verkeerde wegen oprijden zullen we ons ook laten verrassen door toffe padjes en straatjes.
De lijstjes met namen van dorpen en steden worden klaargemaakt om op de tank te kleven, de kaarten geplooid om in de tanktassen te steken, ieder kan dan op zijn manier bijdragen aan de oriëntatie van deze route.

Maar wees gerust, de gpsroutes hebben ook hun voordelen, daar geniet ik de andere weekends ook van! 
Alleen door het opkomen van de gps is het kaartlezen naar de achtergrond verbannen. En nu kiezen we dus hier bewust voor :-)

Onze uitstippelavond is natuurlijk ook een gelegenheid om nog eens goed bij te babbelen, een echte fijne voorbereiding die de goesting nog groter doet worden.

En voila, de routes liggen in grote lijnen vast, de hotelvouchers liggen uitgeprint klaar, nu kan het inpakken beginnen…

Ik ga op reis en ik neem mee…
Mijn waterdichte “rol” om achterop de motor te plaatsen, aan koffers ben ik nog steeds niet toegekomen, ze staan al een tijdje op mijn aankooplijstje, maar ik ben er nog niet uit de welke mijn voorkeur wegdragen. Dus blijven we het maar met de bagagerol doen. Al ben ik wel tevreden dat ik er een gekocht heb die in de lengte open kan. En zeker als ik de vriendinnen zie wroeten die hun bagage in een rol steken die enkel op de kop open kan (je zal zien dat wat je nodig hebt steeds onderaan steekt waardoor je de volledige bagage mag uitladen). 
Laat dat een kleine tip zijn moest je er eentje willen kopen :-)
Tegenwoordig worden deze al in uitgebreidere series verkocht!

Elke keer het inpakdilemma, ik ben een minimale inpakster, hoe minder ik bij heb hoe liever, maar te weinig is ook weer niet goed.
Misschien moet ik zo maar eens een paklijstje opstellen, dan kan ik niets vergeten en overbodige spullen thuis laten. Een lijstje dat ik elke keer gewoon kan afprinten om te gaan inpakken…

Steeds opnieuw zorgt het uitpakken ter plaatse voor hilarische toestanden, als je ziet wie wat allemaal meesleurt. Van haardrogers over volledige reserve motorkostuums tot hopen kleding en high heels toe… 
Sommige dames kunnen niet voorzienend genoeg zijn tijdens het inpakken. En andere komen dan weer toe met een extra onderbroek en die dragen hun motorbroek permanent en combineren dit met het befaamde “helmkapsel”.


Kortom heerlijke momenten om naar uit te kijken de komende weekends :-)


Een stevige motorgroet met een vrouwelijke knipoog ;-)


dinsdag 7 april 2015

Vrouwen en techniek

Met de motor rijden geeft wel een stoere indruk...
Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zou weten hoe ik hem moet repareren als er iets mis mee is.

Niet dat ik niet technisch ben aangelegd, ik werk in een stevige technische job en heb daar voor ook die opleidingen helemaal doorlopen, alleen niet in auto- of motortechniek...

De bandenspanning nakijken, aanpassen en de ketting smeren (en hem daarvoor in de juiste positie brengen) dat lukt me nog net, maar vraag me niet waar al de rest zit op mijn motor.

Om de 6000km breng ik hem netjes naar de garagist voor zijn (of is het een haar?) onderhoud en de nodige reparaties…

Schuivertje gemaakt, hopla, naar de garagist om alles na te kijken en te vervangen (indien nodig), …

Ergens in panne staan, dan kan ik de wegenhulp evengoed oproepen…

Hoewel het al dikwijls in mijn hoofd gespeeld heeft om een cursus motortechniek te gaan volgen… De interesse om bij te leren heb ik alvast, nu nog de juiste invulling, tijd en doorzettingsvermogen vinden.

Zeker omdat ik ooit een grote verre reis met de motor wil doen, zou dat wel handig zijn.
Als ik “the motolady” haar blog lees en hoe zij aan motors sleutelt dan komt er bij mij wel eens een gezonde jaloerse gedachte op. Of als ik de boeken van Lois Pryce of Trui Hanoulle en Gaea Schoeters dan blijkt dat toch een noodzaak te zijn. Deze dames zijn geweldig als het op reizen en motors aankomt!

Maar hoe begin je aan zoiets? Zoeken naar een opleiding? Maar hoe ver moet je daar in gaan? Een beetje bijscholing bij wat vrienden om een band te vervangen en de olie te wisselen, zou dat voldoende zijn? Of een volledig volwaardige opleiding met de nodige examens en diploma’s?



Maar zou het daarbij stoppen? Misschien ook maar ineens wat talen bijleren, of mijn kampeerkookkunsten uitbreiden, …

Of mij in plaats van mij te verdiepen in de mechanica van de motor, misschien gewoon de juiste entourage zoeken, dat bespaart me heel wat werk en tijd :-)

Als we nu gewoon ieders zijn talent er bijnemen en op deze manier een fijne reis tot stand proberen te brengen... Op deze manier kan iedereen op zijn tempo vanalles bijleren en hebben we ineens boeiend gezelschap !
Ieder haar inbreng en bijdrage kan hier van belang zijn…

Bij deze een vrolijke oproep :

GEZOCHT creatieve garagistes (voor het onderhoud van de motoren), tolken (voor het vertalen tijdens de buitenlandse tripjes), kinesisten (voor de massages tussendoor), auteurs (om er boeken over te schrijven), leerkrachten (omdat ze veel vakantie hebben), opvoedsters (om alles in goede banen te leiden), kokkinnen (voor de catering onderweg), muzikantes (voor de gezellige kampvuurmomenten), verpleegsters (om de gewonden te verzorgen), bouwvaksters (gewoon omdat ze stoer zijn), reisleidsters (om de route uit te stippelen), dromers (om het luchtig te houden), fotografen (om alles in beeld te brengen), naaisters (om onze kleding te herstellen),fashionista’s (om aan te leren wat je best wel of best niet draagt van de nieuwe motormode)… voor elke type vinden we wel een nuttige invulling, maar vooral iedereen die geniet van het leven op of met de motor!


Een stevige motorgroet met een vrouwelijke knipoog ;-)







donderdag 2 april 2015

Manoeuvres met de motor, hoe gaat het ook al weer? Kort samengevat...

Ondertussen is het toch al weer een aantal jaar geleden dat ik mijn  motorrijbewijs heb gehaald.
De regelgeving ivm het behalen van het rijbewijs is ondertussen weer stevig veranderd.
Benieuwd hoe het er ondertussen aan toegaat heb ik wat opgezocht…

Zo kan ik mezelf toch nog eens aftoetsen aan de realiteit en op een parking in het weekend weer eens wat inoefenen. Mijn kegeltjes van vroeger liggen anders toch te verstoffen in de garage :-)
Want hoe je het ook draait of keert, met enkel de baan op en neer te rijden beheers je het motorrijden niet (meer).

Wat is er sinds mei 2013 van toepassing in België:





Sowieso moet je starten met je theorie-examen
Wat moet je hiervoor kennen ?


Je kan hiervoor de nodige boeken aanschaffen, maar ook online kan je dit inoefenen (of herbekijken voor wie het rijbewijs reeds in bezit heeft).


2e stap in het gebeuren is het volgen van lessen aan de rijschool, hier moet je minimum 9h les volgen (kostprijs varieert hier rond de 650 a 750 euro).


Tijdens de lessen aan de rijschool leer je onder andere hoe de manoeuvres in elkaar zitten.



Na het volgen van de nodige lessen geeft de rijschool je de nodige papieren om je voorlopig rijbewijs aan te vragen bij het gemeentehuis.


Handig om te weten is dat je deze manoeuvres op verschillende oefenterreinen in België kan gaan oefenen (zie kaartje onderaan de webpagina van bovenstaande link). Een grote aanrader in de aanloop van je praktische examen !

Veel mensen opteren nog voor een paar uur les vooraf aan hun praktisch examen, maar zonder oefenen wordt het moeilijk.

Het praktisch examen voor het effectief behalen van je motorrijbewijs bestaat uit twee delen.
Eerst moet je de manoeuvres op privéterrein goed uitvoeren, hiervoor krijg je twee kansen. En nadien mag je de baan op, de examinator stuurt je hier door een parcours in de omliggende straten.

En als je na het slagen van je examens je definitief rijbewijs in handen mag houden en de “L” mag verwijderen van  je motor, dan staat de trots te lezen op je gezicht :-) wees daar maar zeker van! Ik herinner mij die dag als gisteren :-)



Hoewel het grappig was, dat met het verwijderen van de “L” bij mijn eerste rit een grote onzekerheid boven kwam, nu kon je geen beroep meer doen op die “L” als je al eens een fout maakte of je motor aan een roodlicht stilviel… Vanaf nu wordt er verwacht dat je alles beheerst… 
Maar nu pas begon het, veel rijden en veel blijven oefenen…

En wat kost nu het hele rijbewijsgrapje… en dan heb je nog niet de nodige motorkleren en de motor nog niet aangekocht en verzekerd...


En dan ten slotte de nieuwigheden sinds mei 2013 :



Sinds januari 2013 is er ook heel wat veranderd in Nederland.
Hoe verloopt het behalen van een rijbewijs in Nederland :




Een stevige motorgroet met een vrouwelijke knipoog ;-)